Sarı-kırmızı-yeşil ce-zası

Sarı-kırmızı-yeşil ce-zası

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 25. yaşını kutlayan Evrensel’e, hazırlanan bir reklam videosu nedeniyle 20 bin 953 TL iradi para ce-zası verdi.

Ce-zanın gerekçesi ise yayımlanan reklam filminde 2015’teki Newroz kutlamasına katılan bir kız çocuğunun elinde sarı, kırmızı, yeşil renkli bir şal tuttuğu fotoğraf.

Ticaret Bakanlığı, yayımlanan 45 saniyelik videoda sadece iki saniye yer alan fotoğrafla 6502 sayılı Kanun’un 61. maddesini ihlal edildiğini öne sürdü. Evrensel’e tebliğ edilen karar metninde “Kuruluşunuzun ‘TELE1’ logolu televizyon kanalında 08.07.2020 tarihinde yayınlanan ‘Zamlar karşısında açlıkla sınanan, insanca yaşamak isteyen milyonların sesi!’ ibareli reklamlarında; bir kız çocuğunun terör örgütünü simgeleyen bez parçasını tuttuğu görsellere yer verildiği, bu durumun yasadışı davranışlara göz yuman, bu davranışları özendiren ve destekleyen unsurlar içerdiği dolayısıyla…” ifadeleri yer aldı.

Evrensel’in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, gazetedeki köşesini, bu konuya ayırdı. Polat, “Evrensel size boyun eğmez!” başlığı attığı yazısında şunları belirtti: “Fotoğraftaki kız çocuğunun tuttuğu sarı, kırmızı, yeşil renklerden oluşan şalda herhangi bir örgütün simgesi yok. Varsa kanıtlayın, niye şu ana kadar bu konuda tek bir kanıt gösteremediniz? Eğer bu renklerin Kürt halkının, sadece Türkiye’de değil, her yerde ulusal bayram olarak kutlanan Newroz miting ve etkinliklerinde taşınan aksesuarlardaki çağrışımını ‘bölücü’ bulduğunuzu söylüyorsanız bu da sizin sorunlu algınız… Mitinglerde kullanılan o şallara dair bir yasak kararı var mı? O şalların bir örgütü temsil ettiğine dair kanun eğer varsa -biz bilmiyoruz, hadi bizi aydınlatın- hangi kanundur? Dava açacağız ve bütün süreçleri işleteceğiz.”

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.