Ev Hanımı

Ev Hanımı

EV KADINLARININ EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NEDİR? Ev bayanlarının emekli olabilmeleri için şartlar şunlardır: Kişilerin emeklilik yaşları, 58 ve üzeri olmalıdır. Türkiye Vatandaşı olan kişiler, bu imkanlardan yararlanabilmektedir. Sigorta primlerinin isteğe bağlı sigorta kapsamında olması halinde ödemelerin zamanında yapılması gerekiyor. İsteğe bağlı sigortanın yapılabilmesi için sigorta primleri yatırılırken, kişilerin evde ek iş yaptıklarını ispatlamaları gerekir.

Evde yapılacak ek işlerle ödemelerin yapıldığının kanıtlanması gerekiyor. Evden yapılan işlerin ambalajlama, el işi veya küçük çaplı satış olması halinde bunun ispatlanabilir olması gerekir. Emeklilerin aylık ya da haftalık olarak para ödemesini bankadan yapıyor olması gerekiyor. Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için ek işler haricinde herhangi bir sigortalı işte çalışmıyor olmaları gerekir. Zorunlu sigorta kapsamında evden emekli olmak isteyenler yalnızca belirli işleri yapıyor olmalıdır.

EV HANIMLARININ PRİM ÖDEME MİKTARI NE KADARDIR? 2008 yılı için prime esas günlük kazanç alt sınırının onbeş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her sene için bir puan arttırılmak sureti ile otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve *-l-üm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler. 2020 yılı için ödenecek prim miktarı günlük asgari ücretin 27 katıdır.

ÇALIŞMAYAN EV HANIMLARI İÇİN AYLIK MAAŞ NASIL ALNIYOR? Ev hanımlarının önceden iş yaşamına katılamaması ve kendi evinde emek harcaması nedeniyle devlet bu zamana kadar çalışmasının karşılığını para olarak alamayan kadınlara yeni bir fırsat sunuyor. Bu fırsat ile ev hanımlarına hem aylık maaşın aynı zamanda emekliliğin yolu açılmaktadır. Bazı koşulların yerine getirilmesi ile artık çalışmayan ev hanımları da maaş alabilecek. Şartların başında ev hanımının 18 yaşını doldurmuş olması ve önceden aktif iş yaşamına katılmamış olması gerekiyor. Diğer şart ise evinde kendi el emeği ile satışını gerçekleştirmesidir. Kendi üretikleri arasında el emeği koşulu aranmaktadır. Bunun nedeni hem ülke ekonomisine aynı zamanda yerel ülke ekonomisine artırmak hemde da ev hanımlarının ev ekonomisine katkısını sağlamaktadır.

EV HANIMLARI EMEKLİLİK BAŞVURULARINI NEREYE YAPAR? Ev bayanlarının emeklilik müracaatsunu yapabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat yapmaları gerekir. ww,Sgk,Gov, Tr adresi üzerinden müracaat alınmaktadır. Kişilerin bu sayfada bir form doldurması gerekir. Başvuru formunun doldurulup gönderilmesinin ardından prim ödemelerine başlanmaktadır. Başvurudan sonra 1 gün içerisinde sigorta giriş işlemi yapılır ve otuz gün sonrasında ödemelerin başlaması gerekir. Ödemenin yapılmaması durumunda borçlanmaya girilmez, kişilerin ödemeyi yapması için süre verilmesi gerekir.

EV HANIMLARI HANGİ SİGORTA TÜRÜ İÇİN PRİM ÖDER? Ev bayanlarının sigorta ödemeleri Bağ-Kur kapsamında gerçekleşmektedir. Bu kişiler, Bağ-Kur kapsamında verilecek desteklerden faydalanabilir. Kişiler, prim ödedikleri dönem boyunca sağlık hizmetlerinden bedava dağıttığı faydalanabilir. Ayrıca diğer emekliler gibi v-efat etmeleri durumunda geri kalanlara *-l-üm aylığı bırakabilirler. Kişiler, Bağ-Kur’dan çıkmak isterlerse isteğe bağlı sigortaya geçebilir. Bu durumda sahip oldukları haklar kısıtlanır.

EV HANIMLARININ PRİM ÖDEMELERİNDE DOĞUM BORÇLANMASI VAR MIDIR? Ev bayanlarının her doğumda en fazla 2 yıl olmak üzere doğum borçlanması yapma hakları bulunur. Bu durumda kişiler, her çocukta 720 gün prim borçlanması yapabilmektedir. Kişilerin prim borçlanması hakları, günlük olarak hesaplanır. Bunun için en az 31 TL borçlanma yapılmaktadır. 2 yıl için toplamda en az 22.500 TL ödeme yapılması gerekir. Asgariden değil, yüksek primden yapılacak ödemelerde günlük en fazla 169.516 TL ödeme yapılmaktadır. EV HANIMLARININ EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMARINDA NELERE DİKKAT EDİLİR? Ev bayanlarının emekliliğinde dikkat edilecekler, ödenen gün sayısı ve çalışılıyorsa çalışma süresidir. Prim ödemeye başlanan tarih, alınacak maaşı etkiler. Ev kadınları için emeklilik günlük prim üzerinden hesaplanır. Bu sebeple kişilerin günlük olarak kayıt tutmaları ve e- devlet sistemini düzenli şekilde kontrol etmeleri gerekiyor. Sistemden yapılan ödemeler ve kalan prim günü miktarı gözlemlenebilir.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? İlk olarak, vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazı alınıyor. Ardından ‘İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ doldurularak kimlik fotokopisi ile müracaat yapılıyor. Başvurunun ardından ev hanımlarının sigorta başlangıç zamanı, isteğe bağlı sigortalılık müracaat tarihini takip eden günden bu yana başlatılıyor. Primler belirlenirken; Vergiden muaf olarak evde el işi yapan bayanların, kendileri tarafından belirlenecek kazancın % 32’si oranında prim ödenecek. Prim ödemesinin % 20’si malullük, yaşlılık (emeklilik) ve *-l-üm sigortası, % 12’si ise Genel sağlık Sigortası’ndan oluşmaktadır.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.